TOVE FOLKESSON


tisdag 29 maj 2012

Bokens dag

Tisdag den 5 juni är det examen! På Bokens dag kommer alla från Författarskolan, Lunds Universitet presentera sina böcker i Hörsalen på SOL i Lund. Välkomna att lyssna på uppläsningar ur och samtal om en massa nya romaner, novellsamlingar och diktsamlingar. Kl 14 presenterar jag min Kalmars jägarinnor, en lyrisk kollektivroman med ett gäng excentriska tonårstjejer i centrum. Den handlar om att växa upp i en liten stad, vara kvinna, testa gränser in absurdum, gå för långt. Här kommer ett utdrag ur inledningen:


SJU ORD svävade ovanför våra huvuden. Som glorior, som regnmoln. Låg i var och ens handväska, satt inpräntade under skosulorna, nedtecknade på originalspråk med spritpenna på Lindens armar.
    Ett mantra.
    Sammanfattningen av den tid vi levde i.

Det var den svarta skinnsoffan hemma hos Jennas mamma. Förfest, sminkväskor, päroncider på bruna flaskor. Hur vi rytmiskt och lockande trädde upp förväntningarna på kvällen längs en genomskinlig tråd.
    Fiskelina 0,05 mm.
    Hur Jenna var överlägsen på att lägga partymake med bara en liten puderdosespegel som referens.
    Liten, suddig, men jävligt snygg. Vi ska fan ta över världen.
    Mascara, eyeliner och ögonskugga. Ta över världen eller åtminstone Kalmar (med omnejd).

Jägarinnorna såg på varandra och torkade bort det svarta som hamnat under ögat på den andra. Sade att livet är kort. Sade livet är ju till för att levas. När alla andra sov, med mascaran från H&M rinnande längs kinderna, tillbaka i Jennas mammas skinnsoffa med nya historier att berätta för barnbarnen inristade i huden.
    Jenna blinkade och sade att det inte gjorde något. Ingen fara, allt var ju bara på skoj.

Mantrat klingade, nästan högtidligt i sin enkelhet.

Man kan aldrig ha för mycket ögonskugga.

Man kan aldrig ha för mycket ögonskugga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar